top of page
  • romanvanek

Jak nejrychleji vykostit rybu

Aktualizováno: 11. 8. 2023

Ryby jsou tradičním vánočním jídlem již přes 700 let. Rybí je jediné maso, které se může jíst během půstu a protože Vánocemi končí adventní půst, jiné maso pro katolíky ani nepřicházelo v úvahu. A tak to zůstalo dodnes i v nekatolických rodinách. Typickou vánoční rybou je kapr, filé z tresky, popularitě se začíná těšit losos.



Ryby bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně. V Evropě se ročně průměrně sní 23 kilo ryb na člověka. My jsme stále hluboko pod průměrem. Přitom se ze zdravotního hlediska doporučuje jíst alespoň dvakrát týdně minimálně 120 g ryb. Ty spolu s mořskými plody patří mezi nejzdravější potraviny. Obsahují esenciální omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které si naše tělo neumí vyrobit. Také jsou bohaté na vitamin D, který prospívá kostem, vitamíny skupiny B a další zdraví prospěšné látky.

Proč jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny vlastně zdravé?

Kromě toho, že snižují hladinu "špatného" LDL cholesterolu a zvyšují hladinu "dobrého" HDL cholesterolu, jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny důležité, neboť:

  • Podporují imunitní systém.

  • Regenerují cévy a snižují riziko krevních sraženin, čímž předcházejí infarktu a mrtvici.

  • Povzbuzují metabolismus.

  • Prospívají srdci, mozku, sítnici.

  • Pomáhají při léčbě kožních onemocnění a problémů.

  • Udržují psychiku v pohodě.

  • Pozitivně ovlivňují vývoj mozku plodu v těle matky.

  • Pomáhají s pamětí, zlepšují koncentraci.

Ryba bez kostí

Kapr je naše nejrozšířenější ryba, žebříčku oblíbenosti však kraluje treska, resp. filé a losos. Od častější konzumace kapra odrazují jeho tvrdé, pichlavé kosti, kvůli kterým je potřeba maso jíst velmi pozorně a opatrně, aby se nezapíchly do hrdla. Navíc jeho maso může mít nepříjemný nádech bahna. Toho se kapři zbavují během sádkovací, což je období po vylovení kapra z rybníka a jeho přesazení do čisté chladné vody. Zde se kapr zbaví všech zbytků potravy a trochu zhubne, následkem čehož je jeho maso pevnější a méně tučné, bez pachuti. Mnoho kostí najdete ještě i ve štice. Její maso je však tak lahodné, že to opatrné vybírání masa za to stojí.

Pokud máte obavy z kostičky v krku, klidně si dopřejte filety z aljašské tresky nebo lososa, případně z jesetera. Na výběr máte i z druhů ryb, ze kterých se kosti vytahují snadno:

  • pstruh

  • sumec

  • tilapie

  • treska

  • candát

Lososa, tuňáka, mořského ďasa, halibuta nebo pražmu můžete jíst bez obav.

Obecně platí, že sladkovodní ryby mají více kostí než mořské.


Jak zbavit rybu kostí?

Kapr se často připravuje ve formě tzv. podkoviček. Prý, aby přinesl štěstí, ale spíše vám přinese starost s vybíráním kostí v lepším případě z kapří podkovičky, v horším z krku. Při krájení ryby na podkovičky totiž zůstávají v mase i úlomky kostí. Proto je lepší koupit rybu raději filetovanou, nebo celou a vykostit si ji doma. Na to vám stačí trocha zručnosti a ostrý nůž. Nejprve tupou stranou nože zbavte rybu šupin. Odřízněte hlavu a nařízněte rybu pod přední ploutví a řežte podél páteře k ocasu. Kopírujte páteř, abyste nepřišli o maso. Postupně odřízněte maso kolem žeber až po jejich konec. Získaný filet položte kůží na desku, přejděte po něm prstem, zjistěte, kde zůstaly kostičky a pinzetou je vytáhněte. Je to jednodušší, než to vypadá.



21 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page